Rosacea er en kronisk autoimmun sygdom der giver symptomer i huden. Eller sagt på en anden måde, folk med rosacea har en betændelse som ikke heler op som normalt fordi immunforsvaret er gået i selvsving. Der er derfor en række kostråd som relaterer til rosacea, en af dem er at man, når man har rosacea, skal holde sig fra kost med histaminer.
Histamin udløser et immunrespons og øger permeabiliteten af små blodkar. På grund af disse virkninger menes det at gøre rosacea symptomer værre. Enhver fermenteret eller ældet mad er naturligt høj i histamin. Fødevarer, der indeholder histamin, omfatter ost, surkål, vin, sojasovs, tofu, aubergine og fisk på dåse. Nogle fødevarer, selvom de ikke indeholder histamin, kan få kroppen til at frigive histamin fra mastceller. Det er fødevarer, mange mennesker er allergiske over for, såsom bananer, tomater, nødder, skaldyr og chokolade. Fødevarer med højt indhold af niacin. Fødevarer med højt niacin er også tilbøjelige til rødme.
Vi har fundet nogle opskrifter frem til dig med lavt-histamin, målrettet især dig der lider af rosacea.
Lækkert brød
Forberedelsestide: ca. 20 min
Hævning: Over natten
Bagetid: 15 min.
Det skal du bruge:
4 dl havregryn
500-600 gram hvedemel (En del af melet kan byttes ud med f.eks. grahamsmel)
6 dl lunkent vand
5 gram gær
2 tsk salt
2 spsk rørsukker el. honning
2-3 revne gulerødder
1-2 spsk olie
Fremgangsmåde:
Trin 1:
Opløs gær i vandet og tilsæt de øvrige ingredienser
Trin 2:
Dejen skal være blød/klistret – så blød/fast at man med en ske kan sætte en bolle på bagepladen, uden at den falder helt sammen. Det er ikke meningen, at man skal have fingrene i dejen.
Trin 3:
Dejen dækkes til og hæver 8-12 timer (f.eks. natten over) i køleskab eller
udenfor ved 5-10 grader.
Trin 4:
Formes til boller og bages 12-15 min. ved 200 grader (varmluft)
Lækker müsli
Tidsforbrug: ca. 25-30 min.
Det skal du bruge:
100 g. nødder (f.eks. macadamianødder el. pistacienødder)
50 g. græskar kerner
120 g. mandler
30 g. hele kerner
1 stang vanilje
250 g. havregryn (Gerne gluten-fri)
20 g. hakket chokolade.
130 ml. ahorn sirup
1/2 tsk. Kanel
4 spsk. kokosnød olie
30 g. kokosflager
120 g. tørrede frugter (tranebær, rosiner, dadler, abrikoser)
Fremgangsmåde:
Trin 1:
Opvarm ovnen til 175 grader (varmluft) og beklæd en bageplade med bagepapir.
Hak nødder og mandler. Tilsæt hakkede nødder/mandler, havregryn, græskarkerner, kanel og vanile i en skål og vend sammen.
Trin 2:
Smelt kokosolie og ahornsirup forsigtigt i en lille gryde eller pande.. Tilsæt væsken til kornblandingen og rør godt. Fordel blandingen på en bageplade og bag i ovnen i 25 minutter, indtil den er gyldenbrun. Efter 15 minutter tilsættes kokosflagerne og grynene røres i. Efter at kornene er bagt, skal du tage gryden ud af ovnen og lade den køle af.
Trin 3:
Mens kornet afkøles, hakkes den tørrede frugt og fordeles over kornet. Bland grundigt med en træske og opbevar i en lufttæt beholder.
Lækker grønsagsskål
Det skal du bruge:
Grønsagsskålen:
200 g. broccoli
1 sød kartoffel
1 tsk oliven olie
salt og pebber
1 knivspids chilli
200 g. quinoa
1 avocado (Der er histamin i denne, så udelad eventuelt)
1/2 agurk
2 håndfulde romainesalat
1 håndfuld nødder
Til dressing:
50 g. tahini
1 tsk. olivenolie
1 knivspids salt
En halv citron (saften herfra)
80 ml. koldt vand
Fremgangsmåde:
trin 1:
Kog quinoa i den dobbelte mængde vand, indtil alt vandet er absorberet. Tag gryden af varmen og lad den køle af, indtil resten af opskriften er klar.
Trin 2:
Forvarm ovnen til 180 grader, klargør en bageplade og beklæd den med bagepapir. Skræl de søde kartofler, hak dem fint og læg dem på en bageplade. Vask broccolien, skær den i små bundter og fordel den på en bageplade. Dryp lidt olivenolie over, drys med lidt salt og peber, og bag i ovnen i 20 minutter. Vask og hak salat, agurker og radiser og læg dem i to skåle. Skræl og skær avocadoen i skiver og kom den i en skål.
Trin 3:
Til dressingen kom tahin, vand, olivenolie, salt og citron i en lille skål og pisk til du får en cremet konsistens – tilsæt evt. lidt mere vand.
Trin 4:
Læg ristede grøntsager og kogt quinoa i en skål, hak nødder og frø, og drys ovenpå. Top med brøndkarse og tilsæt dressingen.